Ντίλερ αυτοκινήτων αποκλειστικά για γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

|
THESTIVAL TEAM

Λίγους μήνες αφότου επετράπη στις γυναίκες να οδηγούν, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε η πρώτη έκθεση αυτοκινήτων ειδικά για γυναίκες.

Το κατάστημα λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο Le Mall. Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη εβδομάδα και προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον, με τις κυρίες να ποζάρουν ενθουσιασμένες μπροστά στα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν στολισμένα με πολύχρωμα μπαλόνια. Ο συγκεκριμένος ντίλερ εστιάζει σε αυτοκίνητα με οικολογικό προφίλ. Απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες και για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι πωλήσεων είναι μόνο θηλυκού γένους. «Οι γυναίκες προτιμούν τα εμπορικά κέντρα για τις αγορές τους» δήλωσε η Sharifa Mohammad, διευθύντρια πωλήσεων. «Το δικό μας… πολυκατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά με τη γυναικεία δύναμη. Οι πωλήτριες, οι υπάλληλοι του εστιατορίου, οι ταμίες, είναι όλες γυναίκες».

Με ένα διάταγμα που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Πρίγκιπας Mohammed Salman, 32 ετών, έδωσε τέλος στην απαγόρευση που δεν επέτρεπε στις γυναίκες να οδηγούν. Η άρση της απαγόρευσης θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο. Η συντηρητική παράδοση της χώρας ήταν ένας ασφυκτικός περιορισμός στις μετακινήσεις των γυναικών. Και θεωρείτο (δικαίως) από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως δείγμα της καταπίεσης που υφίστανται.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα στην οποία εφαρμόζεται η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν. Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα είναι δείγμα μιας νέας πιο προοδευτικής προσέγγισης την οποία επιχειρεί ο νέος βασιλιάς. «Με ενδιέφερε πάντα η αυτοκίνηση, αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να οδηγούμε», λέει η Ghada al-Ali, πελάτισσα του καταστήματος. «Και τώρα είμαι ενθουσιασμένη με την προοπτική αγοράς ενός αυτοκινήτου. Αλλά θα ήθελα οι τιμές να μην είναι τόσο υψηλές». Το κόστος ζωής στη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί τελευταία, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των υγρών καυσίμων και επέβαλλε ΦΠΑ. Ακόμη κι έτσι, η κοινωνική αναπροσαρμογή ανοίγει μια νέα αγορά στη Σαουδική Αραβία, με σπουδαία προοπτική.  

πηγή: drive.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.