Επιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση πολύ βαριάς άπνοιας ασθενούς στο Διαβαλκανικό

|
THESTIVAL TEAM

Ένα σπάνιο και πολύ δύσκολο περιστατικό 43χρονου ασθενή που έπασχε από βαριά άπνοια στον ύπνο του, αντιμετωπίστηκε με  επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, από την χειρουργική ομάδα του Γναθοπροσωπικού Χειρουργού, Δρ. Ιωάννη Χατζηστεφάνου.

Μετά από εξειδικευμένο ενδελεχή κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου οφειλόταν στην οπίσθια θέση της γλώσσας, στο περιορισμένο εύρος της περιοχής του υποφάρυγγα και στην επιμήκη μαλακή υπερώα. 

Η πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε  με συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η οποία  σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα συνίσταται σε ταυτόχρονη διάνοιξη του αεραγωγού στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του υποφάρυγγα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θεραπευτικής- χειρουργικής προσέγγισης κρίθηκε ως μονόδρομος, δίνοντας στον 43χρονο ασθενή άμεση και οριστική  λύση, ώστε την 2η μετεγχειρητική ημέρα να αναπνέει κανονικά, χωρίς την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης του αεραγωγού (μάσκα CPAP).

Όπως τόνισε ο θεράπων ιατρός Δρ. Ιωάννης Χατζηστεφάνου, «η χειρουργική αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου εφαρμόζεται από χρόνια στο εξωτερικό, δίνοντας εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από μέτριου βαθμού και πάνω αποφρακτικές άπνοιες ύπνου (RDI >15) ή άπνοιες που συνοδεύονται από υπνηλία, καθώς και σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανέχονται την μάσκα CPAP».

Η υγεία του ασθενούς παρουσίασε θεαματική βελτίωση, με την οξυγόνωση του αίματος να είναι πλέον φυσιολογική κατά τον ύπνο, ενώ  43χρονος πήρε  εξιτήριο, νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο νοσηλείας του.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.