Μοκέτες, έπιπλα και… μια τηλεόραση ανέσυραν δύτες από την θαλάσσια περιοχή της Αρετσούς (ΦΩΤΟ)

|
THESTIVAL TEAM

Πεντακόσια κιλά δίχτυα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες σκαφών, πλαστικά έπιπλα και το… περίβλημα μιας τηλεόρασης ανέσυραν, μεταξύ άλλων, από τον βυθό στη μαρίνα της Καλαμαριάς οι εθελοντές δύτες της «Aegean Rebreath» και των «Northern Greece Underwater Explorers» στη σημερινή δράση που οργάνωσε η ΕΥΑΘ τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στην παράλληλη παράκτια δράση καθαρισμού συγκεντρώθηκαν, μέσα σε λίγες ώρες, 47 σάκοι σκουπιδιών με πλαστικές κυρίως συσκευασίες!

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Σαρελάκος των «Aegean Rebreath», «ο βυθός στο λιμάνι της Αρετσούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, καλυμμένος σχεδόν εξολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα. Ακόμη κι εκεί όπου δεν υπήρχε ορατότητα μέσα στο νερό, όπου και να απλώναμε στα τυφλά το χέρι πιάναμε πλαστικό!». «Τα απορρίμματα που ανελκύσαμε συνδέονται άμεσα με την καθημερινή αλιευτική δραστηριότητα», πρόσθεσε κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της δράσης.

«Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για το περιβάλλον είπαμε να σηκώσουμε το… θαλάσσιο χαλί, να δείξουμε στον κόσμο τι έχει από κάτω, να τον αφυπνίσουμε. Είναι εντυπωσιακό ότι μια πραγματική χωματερή είναι κρυμμένη κάτω από το νερό εδώ στην Αρετσού, με απίστευτα απορρίμματα, από καζανάκια μέχρι μοκέτες και πυροσβεστήρες! Ωστόσο, το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι τοπικό. Αντίθετα, δεν έχει σύνορα, καθώς το πλαστικό μεταφέρεται στο διεθνές θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν έχουμε, λοιπόν, άλλη επιλογή από την ενημέρωση για τη χρήση εναλλακτικών υλικών στην καθημερινότητά μας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο προσπαθήσαμε να κάνουμε σήμερα», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

«Συγχαίρουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΥΑΘ για καθαρό Θερμαϊκό, με τη συμμετοχή της ομάδας ‘Aegean Rebreath’ και του Δήμου Καλαμαριάς. Η εύρεση τόσων αποβλήτων και κυρίως πλαστικών, και στον βυθό αλλά και στην ακτή, επιβεβαιώνει την ανάγκη της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, που παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες μας υπενθυμίζουν ότι Ημέρα του Περιβάλλοντος είναι και οι 365 μέρες του χρόνου”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που έδωσε το «παρών» στη δράση.

 

«Συγχαίρουμε την προσπάθεια της ΕΥΑΘ γι’ αυτήν την πρωτότυπη δράση που αγκαλιάσαμε ως δήμος – δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προστατεύουν το περιβάλλον, γιατί έτσι προστατεύουμε την ίδια μας τη ζωή. Άλλωστε, από αύριο ξεκινά η Περιβαλλοντική Εβδομάδα και στην Καλαμαριά, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, μαζί με φορείς και συλλογικότητες της πόλης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

«Είναι η πρώτη μας δράση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Χαρήκαμε πολύ με τη συνέργεια της ΕΥΑΘ, του Δήμου Καλαμαριάς, των ‘Northern Greece Underwater Explorers’ και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Στόχος δικός μας είναι να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εθνικό, που θα περιλαμβάνει σταθμούς συλλογής παράκτιων και θαλάσσιων απορριμμάτων κι αυτό συζητήσαμε και με την ΕΥΑΘ», συμπλήρωσε ο Γ. Σαρελάκος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο επισήμως στις 5 Ιουνίου. Φέτος, η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη μάχη κατά του πλαστικού, που από τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης μέχρι τους πλαστικούς εξοπλισμούς ψαρέματος αποτελεί απειλή για τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα κι εντέλει την ανθρώπινη υγεία.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.