Μια νέα φωτιά, θα σημάνει το τέλος του Σέιχ Σου

|
THESTIVAL TEAM

Το τέλος του Σέιχ Σου θα σημάνει μια δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά, σύμφωνα με τους δασολόγους. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το δάσος έχει ξαναγεννηθεί και…

θα φάνταζε εφιάλτης η καταστροφή του. Την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 14 χρόνια μετά την 6η Ιουλίου του 1997, σήμανε συναγερμός, όταν περίοικοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική για καπνούς από το δάσος, στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Το Σέιχ Σου γλίτωσε, απαιτείται όμως εγρήγορση όλων των φορέων, της Πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ώστε να μην παραδοθεί ξανά στις φλόγες.

«Από την αναγέννηση το 80% προήλθε με φυσικό τρόπο και το 20% με τεχνητή φύτευση. Η φύση λειτούργησε ικανοποιητικά, όχι όμως και οι επιλογές που κάναμε επί πληρωμή, που οδήγησαν σε οικολογική ζημία, με φυτά όπως το κυπαρίσσι Αριζόνας. Σε κάποιες περιοχές το δάσος έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά, όμως είναι πολύ πυκνό και απαιτούνται καλλιέργειες με αραιώσεις και βελτιώσεις, ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό επανόδου. Επίσης, απαιτείται επί 24ώρου βάσεως προληπτική προστασία από πυρκαγιές, γιατί αν ξαναπιάσει φωτιά θα είναι καταστροφικό», τόνισε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής ο Θεοχάρης Ζάγκας, αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας του ΑΠΘ.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται φέτος σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δε φαίνεται να επηρεάζουν το σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και την ετοιμότητα των πυροσβεστών.«Ειδικά για το Σέιχ Σου, είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε μέσα σε πέντε λεπτά και, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, σε 10 λεπτά είχαν φτάσει συνολικά δέκα αυτοκίνητα», τόνισε στην εφημερίδα ο Δημήτριος Ζάχος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.