Το ΤΕΕ/ΤΚΜ χαρακτηρίζει επικίνδυνη τη λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική

|
THESTIVAL TEAM

Απορρίπτει το ΤΕΕ/ΤΚΜ την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού Χρυσού για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τονίζοντας πως δεν πληροί βασικούς όρους ασφάλειας…

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε ανακοίνωσή του εκτιμά πως η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική, όπως αυτή προβλέπεται στην αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν πληροί βασικούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όπως εκτιμά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επιχειρείται υποβάθμιση του μεγέθους και της σημασίας των επιπτώσεων, με ελλιπή πολλές φορές επιστημονικά δεδομένα και παρατηρούνται, τόσο ελλείψεις στην τεκμηρίωση μελετών ασφαλείας και επιστημονικών μεθόδων, όσο και παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Η έκταση των μη αναστρέψιμων βλαβών, κυρίως στο υδατικό περιβάλλον, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα μεγέθη και τα όρια ανοχής της περιοχής, ενώ γίνεται χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών, όπως κυάνιο και αρσενικό, χωρίς απόδειξη ασφαλούς τρόπου διαχείρισής τους.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρει επίσης πως είναι σημαντικότατη η επιβάρυνση του αέρα εξαιτίας, τόσο της εξορυκτικής, όσο και της μεταλλουργικής δραστηριότητας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με βάση την πάγια θέση του για την ανάγκη ασφαλούς και βιώσιμης συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ζητά να υπάρξει Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.