Ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

|
THESTIVAL TEAM

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σίνζο Άμπε, αναμένεται να ορκιστεί την Τετάρτη, ως ο έβδομος…

πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε έξι χρόνια, και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και την ένταση με την Κίνα για τις εδαφικές τους διαφορές, να διατηρείται.

Ο 58χρονος ένθερμος εθνικιστής, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας για διάστημα ενός έτους έως τον Σεπτέμβριο του 2007, θα ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μόλις επισήμως εκλεγεί πρωθυπουργός μέσω κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Το LDP επέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές, κερδίζοντας 294 έδρες από τις 480 στην ιαπωνική Βουλή, ανακτώντας το ισχυρό πολιτικό του προφίλ, που είχε απολέσει στις εκλογές του 2009.

Η Ιαπωνία όμως ήδη ολισθαίνει σε οικονομική ύφεση, καθώς το ισχυρό γιεν και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, προκαλεί πτώση των εξαγωγών, ενώ και η αυξανόμενη ένταση με την Κίνα, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, εντείνει τα οικονομικά προβλήματα.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Άμπε δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ και έχει ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, για να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο θέμα των εδαφικών διαφορών με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ο Άμπε δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αύξηση των εντάσεων καθώς τα νησιά αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα της Ιαπωνίας. Έτσι, δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.