Μήνυμα 10χρονης στον Ντ. Τραμπ: Μην απελάσετε τους γονείς μου (VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το δικό της μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε η 10χρονη Ρονάιντ Κριστίνα Ποντιέ προκειμένου να εμποδίσει την απέλαση των γονιών της.

“Μην με χωρίσετε από την οικογένειά μου. Είναι σκληρά εργαζόμενοι, έντιμοι άνθρωποι”. Είναι το μήνυμα που βιντεοσκόπησε η δεκάχρονη.

Η Ρονάιντ έχει αμερικανική υπηκοότητα, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαϊάμι. Ωστόσο. οι γονείς της αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απελαθούν, εάν ο αμερικανός πρόεδρος σταματήσει το καθεστώς προσωρινής προστασίας που παρέχει σε περίπου 50.000 μετανάστες από την Αϊτή, που έφθασαν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για το ζήτημα μέχρι την ημέρα των Ευχαριστιών. Ωστόσο, το Μάιο, είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις, ότι το πρόγραμμα, που λήγει τον Ιανουάριο, σταματήσει να εφαρμόζεται και όσοι έχουν υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πρέπει να ετοιμάζονται να φύγουν. 

Οι υπέρμαχοι των μεταναστών φοβούνται ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα υποστηρίξει ότι οι συνθήκες που υπήρχαν στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010 και την επιδημία χολέρας έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα και ότι θα ζητήσει να επιστρέψουν όσοι βρέθηκαν στις ΗΠΑ και τους χορηγήθηκε το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Όμως, πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν αποκτήσει παιδιά με αμερικανική υπηκοότητα, που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα. Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει είτε να χωριστούν, είτε να απελαθούν και να προσπαθήσουν να φτιάξουν μια νέα ζωή σε μια χώρα που το 80% μαστίζεται από τη φτώχεια, είτε να βυθιστούν στη σκιά, προσπαθώντας να ζήσουν χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ. Όμως σε αυτήν την περίπτωση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και απομάκρυνσης.

Οι γονείς της Ρονάιντ εξηγούν ότι οι άνθρωποι αυτοί “πληρώνουν φόρους, συνεισφέρουν στην κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα των ΗΠΑ”. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο τερματισμός του καθεστώτος προσωρινής προστασίας δεν θα βλάψει μόνο οικογένειες, αλλά θα είναι κακό για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 275.000 παιδιά που έχουν την αμερικανική υπηκοότητα έχουν γονείς που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς με καταγωγή από την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, και την Ονδούρα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν διαχωρισμός των οικογενειών θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και ψυχολογικά θέματα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.