Ζιμπάμπουε: Δεν παραιτήθηκε ο Μουγκάμπε

|
ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες. Αντιθέτως, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δεσμεύτηκε ότι θα προεδρεύσει στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, αν και το κόμμα τον έχει καθαιρέσει από την ηγεσία του.

Το κόμμα, όπως μεταδίδει η naftemporiki.gr, έδωσε στον 93χρονο Μουγκάμπε διορία 24 ωρών να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει τη διαδικασία για να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Μουγκάμπε είπε ότι αποδέχεται την κριτική που του ασκούν το ZANU-PF, ο στρατός και ο λαός, όμως δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα να παραιτηθεί.

Μιλώντας αργά και σταματώντας συχνά ενώ διάβαζε το κείμενο της ομιλίας του, είπε ότι είναι «ενήμερος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα» και ότι «δεν γίνεται να μας καθοδηγεί η πικρία» αλλά «να μάθουμε να συγχωρούμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας με πνεύμα συντροφικότητας».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον Μουγκάμπε, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα The Herald. Μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε με τους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας περιλαμβανόταν και το θέμα της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Η παρέμβαση του στρατού, εξήγησε στην ομιλία του, οφείλεται στις ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για την κατάσταση στη χώρα και το κυβερνών κόμμα.

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των διωγμών και των αυθαίρετων αποφάσεων. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα, είπε. Ο λαός χρειάζεται ειρήνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη, τόνισε, χαιρετίζοντας το ότι «τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ειρήνη και η τάξη είναι ακλόνητες» στη χώρα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν απειλή για το Σύνταγμα «ή για την εξουσία μου ως αρχηγού του κράτους και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε, εξηγώντας ότι είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «οι στυλοβάτες του κράτους παρέμειναν σε λειτουργία».

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.