Βρετανία: Το κοινοβούλιο συζητά αν το Brexit θα γίνει σε “ώρα Λονδίνου” ή “ώρα Βρυξελλών”

|
THESTIVAL TEAM

Οι Βρετανοί βουλευτές συνέχισαν και σήμερα να εξετάζουν το νομοσχέδιο που θα καταργήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στη χώρα μετά το Brexit, αλλά η συζήτηση “άναψε” όταν έφτασε στην ακριβή ημερομηνία του διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το φλέγον ζήτημα ήταν αν το Brexit θα γίνει σε “ώρα Λονδίνου” ή “ώρα Βρυξελλών”.

Το νομοσχέδιο αυτό που θα επιτρέψει στη χώρα να λειτουργήσει κανονικά και αφού κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ΕΕ, στα τέλη Μαρτίου 2019, είχε εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο. Όμως η αναλυτική εξέτασή του καθυστέρησε καθώς ήταν αναγκαίο να δοθεί χρόνος για να μελετηθούν οι περίπου 500 τροπολογίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να ηττηθεί σε ορισμένες τροπολογίες-κλειδιά, αν οι “αντάρτες” του Συντηρητικού κόμματος συνταχθούν με τους βουλευτές των Εργατικών. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό χάρη στους συμμάχους της, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κυβερνησης υπογράμμισε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον “όλων” να μην εκτροχιαστεί η διαδικασία ώστε να Brexit να συμβεί “χωρίς εμπόδια”.

Ένδειξη των επερχόμενων δυσκολιών, το γεγονός ότι οι βουλευτές κονταροχτυπήθηκαν σήμερα για την ακριβή ημερομηνία και ώρα του Brexit: η κυβέρνηση θέλει να συμβεί στις 29 Μαρτίου 2019, στις 23.00 GMT, δηλαδή ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών, προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων. Ο βουλευτής των Εργατικών Φρανκ Φιλντ κατέθεσε άλλη μια τροπολογία που αναβάλει το Brexit για τις 30 Μαρτίου, προκειμένου να συμβεί τα μεσάνυχτα, ώρα Λονδίνου.

“Η τροπολογία μου θα επιτρέψει να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας με βάση την ώρα της Βρετανίας ενώ (η πρόταση της κυβέρνησης) έγινε για να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους”, υποστήριξε.

Ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές απέρριψαν εντελώς την ιδέα να οριστεί εκ των προτέρων μια ακριβής ημερομηνία και ώρα, υποστηρίζοντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν πάνε καλά, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Η πρωθυπουργός βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την ανυπομονησία των Βρυξελλών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου έχουν προχωρήσει ελάχιστα το τελευταίο διάστημα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα έδωσε διορία 15 ημερών στο Λονδίνο να αποσαφηνίσει τι δεσμεύσεις θα αναλάβει –δηλαδή πόσο αποτιμά το κόστος της εξόδου– ώστε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη “μελλοντική σχέση”, ουσιαστικά για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit. Η Μέι φαίνεται ότι προσπαθεί να αγνοήσει το “τελεσίγραφο” καθώς ο εκπρόσωπός της είπε ότι εργάζεται “με προοπτική τη σύνοδο κορυφής” της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προειδοποιεί πάντως ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να έχει “καταστροφικές” συνέπειες όσον αφορά τον τελωνειακό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.