OHE: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί από τα βίαια επεισόδια στη Μιανμάρ

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στην Πολιτεία Ραχίν στη βορειοδυτική Μιανμάρ. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ η πλειοψηφία των θυμάτων ενδεχομένως να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Είναι πιθανό χίλιοι άνθρωποι ή και περισσότεροι να έχουν ήδη σκοτωθεί», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιανγκχί Λι, η εκτίμηση της οποίας είναι διπλάσια από τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ.

«Υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές, όμως τα περισσότερα είναι από τον πληθυσμό των Ροχίνγκια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που φοβάται ότι θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση, περίπου 164.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ροχίνγκια, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου.

Φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι έχουν χάσει 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Αυγούστου.

Επίσης επεσήμαναν ότι 6.600 σπίτια Ροχίνγκια και 201 σπίτια μη μουσουλμάνων έχουν πυρποληθεί, ενώ 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών επτά Ροχίνγκια, επτά ινδουιστές και 16 βουδιστές στην επαρχία Ραχίν.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αριθμοί αυτοί να έχουν υποεκτιμηθεί», τόνισε η Λι. «Αυτό που είναι θλιβερό, αυτό που είναι σοβαρό είναι ότι δεν μπορούμε να τους επιβεβαιώσουμε διότι δεν έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχει δει ο κόσμος και η Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια», κατέληξε η Λι.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.