G20: Σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότηση της

|
THESTIVAL TEAM

Η G20 δεσμεύθηκε χθες στο Αμβούργο να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοσή της, ένα από τα λίγα θέματα στα οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μια σύνοδο που έχει χαρακτηριστεί από διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.

Οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν σε μια κοινή ανακοίνωση 21 σημείων με την οποία καταγγέλλουν τη «μάστιγα» της τρομοκρατίας, ξεχωριστή από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, για το οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία.

Στην ανακοίνωση εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Gafi), που δημιουργήθηκε το 1989 και δημοσιεύει τακτικές συστάσεις προς τα 37 μέλη της για τον τρόπο κατπαολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Υποστηρίζουμε τη διαδικασία που γίνεται για την ενίσχυση της Gafi. Εκτιμάμε θετικά την πρόθεσή της να αποκτήσει νομική οντότητα, κάτι που αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι η Gafi έχει εξελιχθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν η Gafi υπάγεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και την Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην ανακοίνωση της G20 αντανακλά επίσης της βασικές ανησυχίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και κυρίως την απειλή που αποτελούν «οι μαχητές που επιστρέφουν από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ» και οι οποίοι είναι πιθανό να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.