Ερντογάν: Αν δεχτούμε επίθεση, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δράσουμε

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Στη συνάντηση που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί οποιαδήποτε επίθεση από την Συριακή Κουρδική Πολιτοφυλακή YPG, τότε θα ενεργήσει χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Πριν από τη συνάντησή τους είχε προηγηθεί από πλευράς του Τραμπ η έγκριση ενός σχεδίου για την ενίσχυση του YPG που ολοένα κερδίζει έδαφος προς τη Ράκκα, το οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γεγονός που επισκίασε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, παρόλο που ο Ερντογάν δεν επέκρινε ευθέως την κίνηση αυτή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα θεωρεί ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που εδώ και δέκα χρόνια έχει εξεγερθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία.

“Τους είπα ξεκάθαρα ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση από του Κούρδους εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους δεσμευτικούς κανόνες δικαίου χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν”, ανέφερε η εφημερίδα Sabah επικαλούμενα τα λόγια του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λάβει τις αποφάσεις τους σχετικά με το θέμα της επιχείρησης στη Ράκκα και ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, δεδομένης της συμμετοχής του YPG.

“Τους είπαμε πως δεν θεωρούμε υγιές να συνεργαστούμε με μια τρομοκρατική οργάνωση ώστε να δώσουμε τη λύση στη Ράκκα» ανέφερε ο Ερντογάν, αλλά δήλωσε ότι αναμένει πως θα δοθεί και στην Τουρκία ένας ρόλος σε σχέση με τη Συρία. «Πιστεύω ότι θα χτυπήσουν στην πόρτα μας για το θέμα της Συρίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.