«Έφυγε» πλήρης ημερών η Κλερ Χόλινγκγουόρθ, η δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτη την είδηση της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε σύμβολο για πολλές γενιές επαγγελματιών του Τύπου.

Η παλαίμαχη πολεμική ανταποκρίτρια πέθανε στο Χονγκ Κονγκ σε ηλικία 105 ετών.

Γεννήθηκε στο Λέστερ το 1911 και τα πρώτα χρόνια της ζωής της καριέρας της εργάστηκε για την εφημερίδα Daily Telegraph. Όταν το 1939 ταξίδευε από την Πολωνία στη Γερμανία ως δόκιμη δημοσιογράφος, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι έβγαλε το «λαβράκι» του αιώνα.

Η Χόλινγκγουόρθ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε τα γερμανικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Πολωνία και ενημέρωσε την εφημερίδα της για το περιστατικό.

Και πώς μετέδωσε την «είδηση του αιώνα»; «1.000 τανκ συγκεντρωμένα στα πολωνικά σύνορα», ήταν ο τίτλος της. Τρεις ημέρες αργότερα οι Ναζί ξεκίνησαν την εισβολή γεγονός που σηματοδότησε την «επίσημη» έναρξη του πολέμου...

Αργότερα στην καριέρα της, «κυνήγησε» την είδηση στο Βιετνάμ, την Αλγερία και τη Μέση Ανατολή.

Πριν γίνει δημοσιογράφος, η Χόλινγκγουόρθ διέσωσε χιλιάδες ανθρώπους από τις χιτλερικές δυνάμεις, κανονίζοντας να τους δοθούν βρετανικές βίζες.

Η ανακοίνωση του θανάτου της σε ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την Χόλινγκγουόρθ αναφέρει: «Λυπούμαστε να ανακοινώσουμε ότι μετά από μια λαμπρή καριέρα διάρκειας ενός αιώνα ειδήσεων, η Κλερ Χόλινγκγουόρθ πέθανε απόψε».