Στα ύψη η τουριστική κίνηση στις Σποράδες και κυρίως στη Σκιάθο, καθώς οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις δείχνουν ένα εξαιρετικό καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού.

Στη Σκιάθο, που με το διεθνές αεροδρόμιό της, δέχεται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, η πορεία του φετινού τουρισμού είναι θεαματική. Οι πληρότητες στο νησί του Παπαδιαμάντη ήδη έχουν φθάσει στο 100% στις ξενοδοχειακές μονάδες από τα μέσα Ιουνίου και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να παρουσιάσουν τα ίδια ποσοστά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία προτιμούν για τη διαμονή τους κυρίως νέοι ή ξένοι τουρίστες με χαμηλό οικονομικό προφίλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, σε Σκόπελο και Αλόννησο, όπου ήδη οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα φθάνουν στο 92% και 90% αντίστοιχα, έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να φθάσουν στην πλήρη κάλυψη, ενώ υπάρχουν ακόμη λίγα δωμάτια στα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Σε αυτή την εκρηκτική κατά πολλούς άνοδο έχουν συντελέσει οι πολύ καλές και άφθονες για τη φετινή χρονιά ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Σποράδων με τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν συνολικά 61 αφίξεις μεγάλων αεροσκαφών, δηλαδή 9.700 επιβάτες κατέφθασαν στη Σκιάθο από διάφορες χώρες, αλλά κυρίως από βρετανικά και ιταλικά αεροδρόμια. Από Ρώμη και Μιλάνο υπάρχουν απευθείας πτήσεις δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Αυτή την περίοδο στη Σκιάθο η πλειονότητα των τουριστών είναι Βρετανοί και Ιταλοί σε συνολικό ποσοστό που αγγίζει το 90%, ενώ οι αφίξεις των Ιταλών οι οποίοι θεωρούνται από τους ποιοτικότερους τουρίστες, παρουσιάζουν αύξηση που φθάνει στο 8,5%.

Στις αφίξεις αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ακτοπλοϊκοί επισκέπτες που καθημερινά καταφθάνουν με τα οχηματαγωγά ή τα ταχύπλοα και που αυτή την περίοδο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι έφθασαν συνολικά στη Σκιάθο με τα πλοία πάνω από 3.000 τουρίστες. Συνολικά στη Σκιάθο παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης του 5,2% σε σύγκριση με πέρυσι, αν και ο φετινός Μάιος δεν ήταν από τις καλές περιόδους λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και επειδή το Brexit έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και δισταγμούς σε χιλιάδες Βρετανούς, που για δεκαετίες αποτελούν τον κύριο πυλώνα για τον τουρισμό στις Σποράδες.