Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

|
THESTIVAL TEAM

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συνεργάζονται για μία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.

Στην εκδήλωση θα ερμηνευτούν έργα διαφόρων συνθετών όπως οι: Οtt.  Respighi, J. S. Bach, J. Sibelius κ.ά.

Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), η  Βαλέρια  Χαριτίδου (πιάνο), η σοπράνο Δανάη Κυρίτση, καθώς και σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσουν μέλη της συμφωνικής ορχήστρας όπως η εξάρχουσα της ΣΟΔΘ Παναγιώτα Ξεναρίου και η κορυφαία βιολοντσελίστρια Μαρία Χρίστοβα.

Την συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΜΕΓΑΚΛΗΣ

Γεννήθηκε στην Καβάλα όπου και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Το 1992 εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη βιολιού του Δημήτρη Χανδράκη) απ’ όπου πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί. Παράλληλα έλαβε Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας. Από το 1996 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ και ως μέλος μουσικών σχημάτων με εμφανίσεις σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΒΑΛΕΡΙΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ

Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο πιάνο σε ηλικία πέντε ετών στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο της Τυφλίδας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με την Βικτωρία Βικτωράτου, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο. Κατόπιν ακρόασης έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μεσογείου  και έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ στη Γεωργία, την Ελλάδα, την Κύπρο,την Ιταλία και την Ισπανία. Tο 2007  απέσπασε το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Φίλωνα».  Το 2011 συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημητρίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  Music Circus – Open Air και το2013 ηχογράφησε έργα Μουσικής Δωματίου για το 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2013 απέσπασε 3ο βραβείο Μουσικής Δωματίου στον διεθνή διαγωνισμό “The Muse” στην Σαντορίνη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την Orquestra Sinfonica Cuidad de Elche. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι συνοδός της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια και καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς

ΔΑΝΑΗ ΚΥΡΙΤΣΗ

Η Δανάη Κυρίτση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Ξεκίνησε κλασικό τραγούδι σε ηλικία δεκατριών χρονών στο Ωδείο Γαλαξίας στη τάξη μονωδίας της κ. Μαίρης Πεστεκίδου -Δημητριάδου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, στη τάξη μονωδίας της κ. Μαίρης Πεστεκίδου-Δημητριάδου. Από το 2016 συνεχίζει τις σπουδές της στη τάξη μονωδίας του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την  Σιρανούς Τσαλικιάν, υπό την επίβλεψη της οποίας προετοιμάζει φέτος το δίπλωμά της.  Παράλληλα φοιτά  στο τμήμα  Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον  Άκη  Λαλούση.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού με  τους Ζάχο Τερζάκη, Σοφία Κυανίδου, Βιολέττα Λούστα, Άρη Χριστοφέλλη , W. Dwight Coleman. Είναι πτυχιούχος του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ.

ΛΙΖΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur, κ.ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο).

Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002, στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. ​Τον Απρίλιο του 2018 τής ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου  Θεσσαλονίκης.  Έχει διευθύνει παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach και άλλους. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και έχει ηχογραφήσει τις 4 εποχές του Vivaldi με σολίστ το Λ. Καβάκο. Την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης και τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.