Ποιότητα και συγκίνηση στη συναυλία αφιέρωμα στον στιχουργό Φίλιππο Γράψα στο Πανόραμα

|
THESTIVAL TEAM

«Αγαπητέ μου Φίλιππε σε καλωσορίζω στον δήμο μας και στο αμφιθέατρό μας που τιμά με τη ονομασία του έναν άλλο μεγάλο συνθέτη, τον φίλο σου Σταύρο Κουγιουμτζή και σε ευχαριστώ ως καλό φίλο ενός δήμου που υπηρετεί πάνω από όλα τον πολιτισμό».

Με τα λόγια αυτά σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τον μεγάλο ποιητή και στιχουργό Φίλιππο Γράψα στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής», στο Δημαρχείο Πανοράματος σηκώνοντας την αυλαία στη συναυλία-αφιέρωμα που διοργάνωσε προς τιμή του ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης για το 2018 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πετυχημένου πολιτιστικού θεσμού «Συνάντηση με τους δημιουργούς», ο δημοφιλής στιχουργός παρουσίασε σημαντικό μέρος από το δισκογραφικό έργο του στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του αμφιθεάτρου σιγοτραγούδησε, ξεσηκώθηκε και καταχειροκρότησε τις μεγάλες και αλησμόνητες επιτυχίες που έντυσε με τους στίχους του ο μεγάλος Θεσσαλονικιός δημιουργός όπως το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα», «το Ζεϊμπέκικο του Αρχαγγέλου» «Αν δεν γεννηθείς αστέρι», «Ψηλά τα χέρια», «Μια στάση εδώ» και πολλά άλλα.

Τα τραγούδια του ερμήνευσαν γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Στέλιος Διονυσίου, η Ντίνα Παπαϊωάννου και ο Ιωάννης Λάκης που συνοδεύονταν από πενταμελή ορχήστρα μουσικών.

Σκιαγραφώντας το καλλιτεχνικό πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημείωσε:  «Ο Φίλιππος Γράψας αναζητά τη Σαλονίκη ξημερώματα σε όλη του τη ζωή. Μόνιμα ερωτευμένος με την πόλη. Πέτυχε χωρίς να φύγει. Έγραψε χωρίς να αλλάξει. Τραγουδήθηκε από όλους με πάθος. Δεν υπάρχει σκοπός που έγραψε και δεν τραγουδήθηκε από εκατομμύρια έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Αμέτρητες επιτυχίες στο πεντάγραμμο έχουν από κάτω με χρυσά γράμματα το όνομά του, τραγούδια σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής μουσικής… με τον τρόπο που έγραψε, αποτύπωσε μια ολόκληρη Ελλάδα όπως είναι στις καρδιές των Ελλήνων». Μιλώντας για τα αξέχαστα τραγούδια του στιχουργού ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες του και στους καλλιτέχνες που τις τραγούδησαν όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Κατερίνα Κούκα, ο Πασχάλης Τερζής, ο Στέλιος Διονυσίου και κατέληξε:  «Λέω κάθε φορά, σε μια μουσική εκδήλωση πως εκτός από την φυσική ομορφιά και τη θέση που μας χάρισε ο Θεός, ο πλούτος της Ελλάδας μας είναι οι άνθρωποί της. Ο Φίλιππος Γράψας είναι από αυτούς τους Έλληνες που τιμούν τη χώρα και την ελληνική μουσική παράδοση και είναι τιμή για όλους μας που βρίσκεται εδώ για να μας μεταφέρει λίγες από τις μελωδίες του».

Φανερά συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου, ο Φίλιππος Γράψας δήλωσε πιστός και ειλικρινής φίλος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη ευχαριστώντας τον δήμαρχο για την μεγάλη τιμή που του έκανε, αλλά και για τη χαρά και τη συγκίνηση που του έδωσε. Μιλώντας στο κοινό θυμήθηκε ότι από μικρός λάτρευε την ποίηση και κρυφά σκάρωνε στιχάκια και ότι τελικά τη δεκαετία του ’80, ασχολήθηκε συστηματικά με τον στίχο και βγήκαν οι πρώτοι δίσκοι με δικά του τραγούδια. Όπως είπε καθοριστική, ήταν η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ σημαντικό ρόλο στην πορεία του έπαιξε ο Μάριος Τόκας. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία του και με άλλους σπουδαίους συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος (με τα ψηλά ρεβέρ) και τραγουδιστές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, η Κατερίνα Κούκα, ο Πασχάλης Τερζής, η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Σοφία Σαουρίδου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο του στιχουργού, αλλά και στη σημασία του  Πολιτιστικού Θεσμού «Συνάντηση με τους δημιουργούς» που φιλοξένησε τα τελευταία δύο χρόνια σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.