Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δ. Θεσσαλονίκης τη Μεγάλη Εβδομάδα

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Μια μεγάλη συναυλία θα δώσει στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία θα γίνει τη Μ. Τετάρτη, 4 Απριλίου, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

GEORGE FRIDERIC HAENDEL
Concerto grosso εργ. 6 αρ. 4 σε λα ελάσσονα.
Ι: Larghetto affettuoso
II: Allegro
III: Largo e piano
IV: Allegro

WOLFANG AMADEUS MOZART
Ave verum corpus KV 618

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI
Stabat Mater

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου
Διδασκαλία χορωδίας: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου
Soprano: Κατερίνα Νικολιδάκη, Άντρια Προκοπά, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Δέσποινα Κελεσίδου,
Countertenor : Αθανάσιος Σαχπαζίδης
Mezzo-soprano : Ελισάβετ Χατζηβασιλείου

ΧΑΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας (τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας των Michael Gielen και Dennis Russell Davies), από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον Ακαδημαϊκό Τίτλο “Magister Artium” το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της Ορχήστρας με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων” της Φιλαρμονικής, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με την Ορχήστρα.

Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως Φιλοξενούμενος Μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, της Βράτσα και του Βίντιν (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bacău (Ρουμανία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, τη Filharmonia Sudecka – Wałbrzych (Πολωνία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Dnipropetrovsk και την Ορχήστρα της Όπερας του Χάρκοβο (Ουκρανία) και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.α.

Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).

Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το 1992 από τη σημερινή της διευθύντρια Μαρία Έμμα Mελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε έξι τμήματα, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 250 χορωδοί. Εκτός από την Ελλάδα η χορωδία έχει εμφανιστεί στην Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Nότιο Αφρική, Καναδά, ΗΠΑ κ.λπ., με κορυφαία παρουσία της τη συναυλία που πραγματοποίησε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2017. Σε λίγες μέρες αναχωρεί για συναυλίες στη Μόσχα, προσκεκλημένη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, όπως τα χρυσά μετάλλια στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο “5th Loto-Quebec Choir Festival” (2009). Το 2011 αναδείχθηκε Category Winner στο “9th Venezia in Musica Choir Festival”. Συνεργάζεται τακτικά με τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την ΚΟΘ τη ΣΟΔΘ, έχει συμπράξει με την Camerata Αθηνών, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση.

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ LB, MusM, PhD

Ιδρύτρια – Διευθύντρια Χορωδίας

Είναι διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Boston University στην ειδικότητα της Διεύθυνσης Χορωδίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και χορωδία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διδάσκει διεύθυνση και παιδαγωγική χορωδίας στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Είναι καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο ΝΩΘ. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation of Choral Music και Artistic Advisor της Interkultur/Μusica Mundi στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, ΣΩΘ, Καμεράτα, Συμφωνική Φιλιππούπολης, ΕΤ-3, West London Festival Orchestra κ.α. Τα βιβλία της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης», «Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών» & «Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά για όμοιες Φωνές» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου Νάκας, Αθήνα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.