Παρουσίαση βιβλίου “Από τον Σλαβομακεδονισμό στον Σκοπιανό Μακεδονισμό” στη Θεσσαλονίκη

|
THESTIVAL TEAM

Το βιβλίο των Νικού Βασιλειάδη και Δημήτρη Ευαγγελίδη με τίτλο: «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό-Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας» παρουσιάζει αύριο, Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Βενιζέλου 30(κέντρο).  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παπανούσης Μιχαήλ, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων ΄΄ Παύλος Μελάς ΄΄

Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκ. Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Δημήτρης Ευαγγελίδης, συγγραφέας-Αναλυτής  

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

και νυν Κοσμήτορας του Τμ.Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης

Συντονίζει : Βιβή Ανδρίτσου , Δημοσιογράφος

Θα ακολουθήσει συζήτηση – Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η απόληξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, διευθέτησε de jure, με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, την εδαφική κυριαρχία ενός εκάστου των νικητών και ηττημένων. Η μετεξέλιξη της εθνοτικής σύγκρουσης σε ιδεολογικοποιημένη πλέον, μετά το 1945 και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπαράθεση οδήγησε σε ένα ιστορικό, παγκόσμια πρωτότυπο ίσως, παράδοξο: την κατασκευή μίας τεχνητής εθνότητας, ως πολιορκητικού κριού των νέων αναθεωρητικών επιδιώξεων. Σε αυτήν τη διαδικασία η Ελλάδα, καθεύδουσα τον νήδυμον της «ανυπαρξίας» ζητήματος, κινούμενη στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συμμαχιών που ανήκε και ανήκει, επέτρεψε την εξέλιξη και ενδυνάμωση του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της ψευτοεθνότητας των δήθεν «μακεδόνων». Το παρόν λοιπόν πόνημα στοχοθετεί να αναδείξει τα αυτονόητα. Να διαλύσει μυθοπλασίες, συγχύσεις, εσφαλμένες ερμηνείες. Και, κυρίως, να αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, εισφέροντας στην ελλιπέστατη δυστυχώς, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, στο σημαντικό εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.

fsds.jpg

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.