Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βράβευσε την σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιωάννα Μανωλεδάκη για την 40ετή προσφορά της στον πολιτισμό

|
THESTIVAL TEAM

Την σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιωάννα Μανωλεδάκη για την 40ετή προσφορά της στον πολιτισμό βράβευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την πρεμιέρα της όπερας «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυανίδη. Η όπερα αποτελεί παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο χώρο του θεάτρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Θάνου, της Προέδρου και Διευθύνουσας του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννας Μυκωνίου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γεωργίου Ε. Λαζαρίδη και του Υπεύθυνου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Κουντούρη.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη την κα Μανωλεδάκη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της, το οποίο αριθμεί πάνω από 150 συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και όπερες ενώ τόνισε πως «με το έργο αυτό ανύψωσατε τον πολιτισμό στην Ελλάδα».

Η κα Ιωάννα Μανωλεδάκη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την τιμητική βράβευση δηλώνοντας πως αποτελεί τεράστια τιμή για την ίδια. Η κα Μανωλεδάκη κατέληξε εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά της για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν «όλα τα νέα παιδιά της παραγωγής της όπερας και υπόσχομαι να είμαι πάντα δίπλα στους νέους καλλιτέχνες, όπου με χρειαστούν».

Βιογραφικό Ιωάννα Μανωλεδάκη

Η Ιωάννα Μανωλεδάκη είναι ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως το 1995 Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Eικαστικών Τεχνών. Το 1998-89 συμμετείχε ως Visiting Professor στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Σκηνογραφίας του Central St. Martins School of Art and Design του Λονδίνου. 

Έχει πάρει μέρος με ανακοινώσεις της σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και δημοσίευσε βιβλία και άρθρα με θέματα σχετικά με τη θεωρία και την πρακτική των εικαστικών τεχνών όπως: ‘Το Σχέδιο, Θεωρία και πρακτικές,’ ‘Λεφάκης, η ζωή και το έργο του’, ‘Ο Φωτογραφικός Ρεαλισμός, μια όψη του σύγχρονου εικαστικού προβλήματος’, ‘Η ανάγνωση του έργου τέχνης μέσα από τη χρήση του χώρου’, ‘Προβλήματα επικοινωνίας στη σύγχρονη ζωγραφική’, ‘Η Σκηνογραφία ως εικαστική τέχνη’, ‘Αλκηστη, νεο-μπαρόκ εικαστικές προσεγγίσεις’, ‘Εικαστική παντοδυναμία και παγίδες’, ‘Θεατρικές εικαστικές τέχνες και εικαστικό θέατρο’, ‘What is Scenography’ επιμέλεια μετάφρασης και εκτεταμένη εισαγωγή στο ομώνυμο βιβλίο της καθηγ. P. Howard, κλπ. 

Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΤΕΧΝΗ, ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και ιδρυτικό μέλος της Όπερας Θεσσαλονίκης. Από το 1974 για πολλά συνεχή χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕ ή μέλος του ΔΣ του ΚΘΒΕ. και από το 1997 ως το 2005 ήταν πρόεδρος της Εφορείας της Όπερας Θεσσαλονίκης. 

Ζωγραφική της εκθέτει από το 1962. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 εκθέσεις, στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , πολλές απ’ αυτές ύστερα από πρόσκληση Διεθνών Καλλιτεχνικών Ογανισμών ή στα πλαίσια διακρατικών ανταλλαγών του ΥΠΠΟ. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές σε διάφορες χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία, Καναδά,Ολλανδία, Κύπρο, κλπ.) και στις ΗΠΑ, (περιοδεύουσα ατομική έκθεση σε Πανεπιστημιακές και επαγγελματικές Γκαλερί). 

Από το 1980 αφοσιώθηκε κυρίως στο Θέατρο. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 150 παραγωγές Θεάτρου, ‘Οπερας και Μπαλέτου. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, με την Εθνική Όπερα και το Λυρικό Θέατρο της Σόφιας, με την Λυρική Σκηνή της Αθήνας, με την Εθνική Όπερα της Σλοβενίας, με την Εθνική Όπερα του Βελιγραδίου κλπ. καθώς και με πολλά Δημοτικά Θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους, εντός και εκτός Ελλάδος. Συμμετείχε σε Θεατρικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Φεστιβάλ Φιλίππων, Δημήτρια θεσσαλονίκης, κλπ) και εκτός Ελλάδος( Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, κλπ.) Πραγματοποίησε καλλιτεχνικές περιοδείες στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας των Joan Stein και Χριστίνας Λαζαρίδη ‘One Day Crossing’ (υποψηφιότητα για Οσκαρ, 2001) Σκηνικά και κοστούμια της έχουν εκτεθεί σε Μουσεία και Γκαλερί εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ αυτών στο Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Επιδαύρου, στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα (διάκριση του Ελληνικού Περιπτέρου) κλπ

Έχει βραβευθεί από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, και ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Σκηνογραφίας, Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Σκηνογράφων , Αρχιτκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά ββλία και λεξικά τέχνης καθώς και στον Τόμο “WORLD SCENOGRAPHY” 1990-2005.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.