Τις πύλες της άνοιξε σήμερα η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι χαίρεται που εγκαινιάζει την κορυφαία έκθεση βιβλίου της χώρας.

"Τούτο το τετραήμερο ο κόσμος του βιβλίου έχει στραμμένο το βλέμμα στην Θεσσαλονίκη" δήλωσε κατά τον χαιρετισμό της στα εγκαίνια της 14ης ΔΕΒΘ, η υπουργός. Παράλληλα η κα Κονιόρδου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι "επεξεργαζόμαστε την ίδρυση φορέα πολιτικής βιβλίου για να προωθηθεί η ανάγνωση ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό, η κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και η δημιουργία νέων αναγνωστώ, αλλά και η υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου (με μελέτες, προγράμματα για τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους μικρούς εκδότες, τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, την ψηφιακή επόμενη μέρα του ελληνικού βιβλίου)".

"Ο φορέας θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια του υπουργείου για λόγους εξοικονόμησης πόρων και πιθανόν θα λειτουργήσει το 2018" εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.

Από την μεριά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είπε χαρακτηριστικά: "Μετά κόπων και βασάνων μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού κατορθώσαμε να ενταχθεί η έκθεση στον ΕΣΠΑ πετυχαίνοντας να εξοικονομήσουμε από το πρόγραμμα 800.000 ευρώ, τα οποία διασφαλίζουν την διεθνή έκθεση βιβλίου μέχρι το 2023".

Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης. "Για τη νέα γενιά το βιβλίο είναι κάτι το διαφορετικό. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να αγκαλιάσει αυτή η γενιά τα βιβλία και σε συνεργασία, ίσως με την περιφέρεια, να απευθύνουμε ένα κάλεσμα στους επιχειρηματίες για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια" ανέφερε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα χαρούμενος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο οποίος υποστήριξε ότι φέτος είναι ίσως η καλύτερη χρονιά. "Αυτή η ΔΕΒΘ δείχνει καινούργιο δρόμο διότι μετά από χρόνιο πρόβλημα, εντάχθηκε έκθεση βιβλίου στον ΕΣΠΑ", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς σημείωσε ότι "πρώτη φορά βλέπει τόσο κόσμο στην έκθεση βιβλίου", ενώ πρόσθεσε πως "είναι παράδοξο εν μέσω κρίσης του βιβλίου να έχουμε τόσο κόσμο στην έκθεση κάτι το οποίο εξηγείται από τον κίνδυνο εξαφάνισης του βιβλίου και κατ' επέκταση της γλώσσας".

Η φετινή 14η διοργάνωση "των ρεκόρ", όπως την χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές, έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη λογοτεχνία, την κουλτούρα, την ιστορία και την πολιτική και στο πλαίσιο της «Αναζήτησης του Νότου» πολλοί και σημαντικοί είναι οι συγγραφείς που αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης.