Απαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στια αρχαιολογικές εργασίες στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κλήθηκε να δώσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, από τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες απέδιδε ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και στο ΚΑΣ για την καθυστέρηση των διαδικασιών. «Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν εκεί και για τα εκατομμύρια αποζημιώσεων που πληρώνει ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης και την ταλαιπωρία από τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις που έχουμε, χωρίς να υποβιβάζουμε τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά και στα αρχαία μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε: «Το να κάνει ο αρμόδιος διευθυντής μερικούς μήνες για να στείλει μια έκθεση στο ΚΑΣ ή να εγκριθεί από το ΚΑΣ ή να καθαρογραφεί η απόφαση και να πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι στην κρίση του καθένα για το απαράδεκτο της κατάστασης».

Μιλώντας στο thestival.gr , η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σχολίασε τα όσα είπε ο υπουργός ως εξης: "Η υπηρεσία εργάζεται πάρα πολύ συστηματικά και δουλεύει και το βράδυ με διπλές βάρδιες όπου μας δίνεται η δυνατότητα και από την Αττικό Μετρό, προκειμένου να επισπευθούν οι εργασίες και οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί το έργο".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, τόνισε: "Η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τους αρχαιολόγους, επειδή δεν είναι αυτονόητη, δεν είναι πάντα εύκολη. Δεν ερχόμαστε από την ίδια κουλτούρα. Η Αττικό Μετρό έχει σκοπό την κατασκευή του έργου, οι αρχαιολόγοι έχουν σκοπό την αρχαιολογική έρευνα. Στις μεταξύ μας σχέσεις υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν πράγματι ζητήματα καθυστερήσεων από πλευράς αρχαιολόγων. Ο αρχαιολόγος δεν ενδιαφέρεται τόσο να τελειώσει γρήγορα το έργο όσο ενδιαφέρεται να αναδείξει τις αρχαιότητες, να κάνει έρευνα".

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι αρχαιολογικές εργασίες σε Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε: "Οι καθυστερήσεις δεν γίνανε επειδή βρέθηκαν οι αρχαιότητες οι καθυστερήσεις γίνανε επειδή δεν υπήρχαν λεφτά αυτό είναι ξεκάθαρο".