Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν τα αντίγραφα των Μαγεμένων (ΦΩΤΟ&VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο χρόνια μετά την παρουσίασή τους στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στις αποθήκες της ΔΕΘ, ήρθε η ώρα οι Μεγεμένες να εκτεθούν και πάλι στο κοινό της πόλης που επιθυμεί να τις θαυμάσει από κοντά. 

Τα αντίγραφα των Incantadas που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη απευθείας από το Μουσείο του Λούβρου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το 2015, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, δεν ελήφθη απόφαση για έκθεσή τους σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπως επιθυμούσε εξαρχής η δημοτική αρχή αλλά και η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo, η οποία έκανε το μεγάλο αυτό δώρο στην πόλη, με τη στήριξη σημαντικών χορηγών. 

Σήμερα, μετά από περίπου δύο χρόνια αναμονής, βρέθηκε μια αρχική λύση έως ότου εξεταστεί το ενδεχόμενο να εκτεθούν οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης στην αρχική τους θέση, ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων και τα Λουτρά Παράδεισος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά και από τη σχετική έγκριση που δόθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, τα αντίγραφα των Μαγεμένων θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και θα εκτεθούν σε χώρο με μέτωπο προς την Λεωφόρο Στρατού.  

“Πήραμε τη σχετική έγκριση στα τέλη Μαρτίου και εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της μεταφοράς, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ” ανέφερε στο Thestival η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη και πρόσθεσε: “Οι Μαγεμένες θα μετακινηθούν στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, με πρόσωπο προς την Λ. Στρατού, ώστε να κοιτούν τη ΔΕΘ και να έχουν τον προσανατολισμό που εικάζεται ότι είχαν στην  αρχική τους θέση”.

Στόχος των εμπλεκομένων είναι η μεταφορά να γίνει τους επόμενους μήνες και να συνδεθεί με την 82η διοργάνωση της ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ποιες είναι οι “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης

Το μνημείο με την ονομασία Μαγεμένες ή Είδωλα, Las Incantadas στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και τοποθετείται κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγ. Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους. Τον 17ο και 18ο αι. το μνημείο ήταν εντυπωσιακό αξιοθέατο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Την πρόσοψή του, ύψους περί τα 13 μ., αποτελούσε διώροφη κιονοστοιχία, με κορινθιακούς κίονες στο κατώτερο επίπεδο και πεσσούς στο ανώτερο. Οι τέσσερις πεσσοί, κοσμούνταν στις δύο κύριες όψεις τους με οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές. Στην εσωτερική πλευρά εικονίζονταν μια Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Λήδα με τον κύκνο-Δία, ενώ στην εξωτερική, η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη.

Ως τον 19ο αι. το μνημείο σωζόταν στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας Rogos, ενσωματωμένο στην αυλή ενός εμπόρου. Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξήλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντάς το βίαια και μετέφερε στη Γαλλία τα γλυπτά, που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Το 1997 βρέθηκε στην οδό Ρογκότη θραύσμα ενός ακόμα πεσσού, που διασώζει τμήμα της κεφαλής και του φτερού μιας Νίκης και το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις Μαγεμένες, οι οποίες φυλάσσονται σήμερα σε αποθηκευτικό χώρο εντός της Διεθνούς Έκθεσης:

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.