Όλες οι “Λεωφόροι” οδηγούν αύριο στο TEDx Thessaloniki

|
THESTIVAL TEAM

Καθημερινά ακολουθούμε δρόμους για να φτάσουμε σε έναν προορισμό, όπως είναι το σπίτι μας ή δουλειά μας. Υπάρχουν όμως και δρόμοι με διαφορετικούς προορισμούς. Συχνά αυτοί οι δρόμοι γίνονται λεωφόροι, που μας οδηγούν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Αυτές τις «Λεωφόρους» (Avenues) φιλοδοξεί να ανοίξει για το κοινό το TEDx Thessaloniki 2018, φέρνοντας κοντά ανθρώπους, που με τις ιδέες τους ανοίγουν λεωφόρους στον χώρο της τεχνολογίας, των τεχνών, των επιστημών, και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας μας.

Μία ολόκληρη ημέρα, 14 ομιλητές και 4 performers περιλαμβάνει το φετινό TEDx Thess, με τους 700 θεατές να περιμένουν να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να εντυπωσιαστούν από ιδέες, που αξίζει να διαδοθούν!

Το ραντεβού δίνεται αύριο, Σάββατο, στις 10:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης.

Οι ομιλητές

Η Δρ Ναυσικά Αντωνιάδου είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Στο επίκεντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων βρίσκεται η κοινωνική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων, με ή χωρίς Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, δίνοντας έμφαση στον εκφοβισμό και τον κυβερνο-εκφοβισμό.

antoniadou.jpg

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Αντώνης Δαρζέντας θα προσπαθήσει με κατανοητό και επιστημονικό τρόπο να καταρρίψει μύθους και εικασίες γύρω από την ιατρική. 

darzetas.jpg

Η Μαριάννα Ρέντζου του αρχιτεκτονικού γραφείου Point Supreme θα μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία τους από τα αρχιτεκτονικά γραφεία του Λονδίνου, του Ρότερνταμ, των Βρυξελλών και του Τόκιο.

rentzou.jpg

Οι ιθαγενείς του Κογκό κινδυνεύουν από την αποψίλωση των δασών, αλλά και από την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους με τρόπο που οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουν. Πώς μπορούν οι ιθαγενείς να ξεπεράσουν αυτό το επικοινωνιακό πρόβλημα, να καταγράψουν αυθαιρεσίες και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους; Ο Μιχάλης Βίτος και η ερευνητική ομάδα ExCiteS του UCL έδωσαν στους ιθαγενείς του Κογκό αυτήν την δυνατότητα μέσω μιας εφαρμογής.

vitos.jpg

Kanta Dihal εργάζεται για το Leverhulme Centre for the Future of Intelligence που μελετά την τεχνητή νοημοσύνη και την ενσωμάτωση της στην ζωή μας. Στις 21 Απριλίου, η Δρ Dihal θα μας μιλήσει για το πώς εξελίχθηκε στο χρόνο η σχέση μας με τις μηχανές που σκέφτονται και μαθαίνουν και θα μας προσκαλέσει να αναρωτηθούμε αν ήρθε η ώρα να αποδώσουμε σ’ αυτές τις μηχανές νομικά δικαιώματα.

Dihal.jpg

Μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και κυβερνήσεις δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Πώς έχει όμως διαμορφωθεί η έννοια της “ασφάλειας στον κυβερνοχώρο” σήμερα; Τι έχει αλλάξει από την εποχή που ένας ισχυρός κωδικός ασφαλείας στις διάφορες ιστοσελίδες ήταν αρκετός; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε στο διαδίκτυο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να μας δώσει ο Γιώργος Μπαλαφούτης, ο οποίος ηγείται στη Microsoft μιας παγκόσμιας ομάδας 150 περίπου ειδικών σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

balagoutis.jpg

Ο Earl Maize είναι ο επικεφαλής του Cassini project στη NASA/JPL και θα μας ταξιδέψει σε αυτή τη μοναδική αποστολή που τον Σεπτέμβριο του 2017 έφτασε στο τέλος της με την εξαέρωση του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Maize.jpg

Ο Brian Klaas ερευνητής στο London School of Economics και ειδικεύεται στην δημοκρατία και τον απολυταρχισμό. Θα μας μιλήσει για την άνοδο του εξτρεμισμού και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

klaas.jpg

Όταν ο δεύτερος γιος του γεννήθηκε με πολλαπλές αναπηρίες, ο Πάνος Γεωργιάδης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να παραδοθεί στην θλίψη ή να παλέψει για μια ποιοτική ζωή για τον ίδιο και την οικογένεια του. Ο Πάνος Γεωργιάδης θα βρεθεί στο TEDx Thessaloniki για να μοιραστεί τις εμπειρίες του.

georgiadis.jpg

Ποια είναι η αρχή λειτουργίας του διαδικτύου; Τι σημαίνει να είσαι μέρος ενός συστήματος στο οποίο όλοι είναι ίσοι; Το διαδίκτυο ήταν ο χαμένος παράδεισος της απόλυτης ελευθερίας; Ο Κωνσταντίνος Κωμαΐτης, διευθυντής της Internet Society θα αναλύσει αυτές και άλλες πτυχές της σχέσης μας με το διαδίκτυο.

komaitis.jpg

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μας πολιτικούς γελοιογράφους. Τα ανθρωπάκια του ξεπετάγονται μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας που κρατάμε στα χέρια μας ή από κάποια οθόνη, και μας πλημμυρίζουν με γέλιο με τις ατάκες τους. Αν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 21 Απριλίου δείτε κάποιο από τα ανθρωπάκια του να σας κοιτάει πονηρά, ακούστε το, έχει κάτι έξυπνο να σας πει.

petroulakis.jpg

Η Rosalind Eggo παράγει μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσει την πορεία των μολυσματικών ασθενειών και να βρει έναν τρόπο να τις σταματήσει. Στις 21 Απριλίου, θα έρθει στο TEDx Thessaloniki για να μας μιλήσει για την αιώνια μάχη του ανθρώπου ενάντια στα θανατηφόρα μικρόβια. Μπορεί άραγε μια πανδημία να εξαλείψει το ανθρώπινο είδος;

eggo.jpg

Οι νέες τεχνολογίες και οι νέες ιδέες έχουν αλλάξει το παραδοσιακό μοντέλο του επιχειρηματία. O Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι συνιδρυτής και CEO του Skroutz.gr και θα αφήσει για λίγο το γραφείο του για να ξεκλειδώσει μπροστά μας το θησαυροφυλάκιο, όχι του κυρίου Σκρουτζ – αυτό δεν ξεκλειδώνει-, αλλά των γνώσεων που απέκτησε μέσα από την εμπειρία του στον χώρο των επιχειρήσεων.

xatzigeorgiou.jpg

Κωνσταντίνος Ρήγος, καταξιωμένος χορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης θα μας δείξει πώς το πάθος για δημιουργικότητα και η αγάπη για τον χορό οδηγούν σε ένα εξαιρετικό θέαμα.

rigos.jpg

Η παρουσιάστρια

Η Άννα Μπουσδούκου, η καταξιωμένη δημοσιογράφος, επιστρέφει και φέτος στη σκηνή στο ρόλο της παρουσιάστριας, για να μας οδηγήσει στις Λεωφόρους του TEDxThessaloniki.

bousdoukou.jpg

Food Experience

H εμπειρία του TEDxThessaloniki προσφέρει πάντα τροφή για σκέψη, για αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε να λείπει από την φετινή διοργάνωση μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία, εξερευνώντας τις γαστρονομικές λεωφόρους.

Η γαστρονομική αυτή εμπειρία ξεκινά με το πρωινό και τη Λεωφόρο Ενδυνάμωσης, δεν παραλείπεται φυσικά η Λεωφόρος Ευεξίας του Δεκατιανού, για να φτάσει στο Μεσημεριανό, τη Λεωφόρο Λευτέρη Λαζάρου, με γεύσεις διά χειρός του διάσημου Σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside.

Στο διάλειμμα το κοινό θα ταξιδέψει στη Λεωφόρο Παράδοσης, με παραδοσιακό ελληνικό γλυκάκι, ενώ στο after party θα συνοδεύουν  τους συμμετέχοντες σνακ από τα παιδικά πάρτι, στη Λεωφόρο Παιδικής Ηλικίας.

Δείτε αναλυτικά το food experience εδώ.

lazarou.jpg

Δείτε όλα τα νέα του TEDxThessaloniki στο site της διοργάνωσης, www.tedxthessaloniki.com, αλλά και στη σελίδα του TEDxThessaloniki στο Facebook.

Τα εισιτηρια έχουν εξαντληθεί ήδη από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο μπορείτε να απολαμβάνετε το #TEDxThessaloniki μέσω live streaming ΕΔΩ.

[Εξωτερική φωρογραφία: TEDx Thessaloniki – Αριστείδης Κουρουκερέζης]

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.