Με αρώματα από βανίλια και φρέσκο ψωμί θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Ένα τετραήμερο γεμάτο εκθέσεις έχει μπροστά της η ΔΕΘ – Helexpo, η οποία από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 26 διοργανώνει τρεις εκθέσεις, την “Ελλήνων Κόσμημα” στην Αθήνα και τις “Detrop Boutique” και “Artozyma” στη Θεσσαλονίκη.

“Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις μέρες του χρόνου και το πετυχαίνουμε. Δεν φοβόμαστε τις συνεργασίες ακόμα και με θεωρητικά ανταγωνιστές, κάτι που δείχνουμε με την Ελλήνων Κόσμημα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Μετά την Agrotica  η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής εκθετών και προσέλευσης επισκεπτών η ΔΕΘ – Helexpo, συνεχίζει με την Detrop Boutique, την Artozyma και την Ελλήνων Κόσμημα. Οι δύο πρώτες θα πραγματοποιηθούν από τις 24-26 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η τρίτη από τις 23-26 στο Metropolitan Expo στην Αττική.

“Δεν έχει μείνει μέρα κενή. Τα στελέχη της ΔΕΘ – Ηelexpo έχουν μετατραπεί σε αερομεταφερόμενη μονάδα του στρατού, η οποία πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Οι τρεις αυτές εκθέσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυναμική που έχει αποκτήσει η Έκθεση”, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Πρώτη ξεκινά αύριο η Ελλήνων Κόσμημα στην Αθήνα, η οποία φέτος έχει συγκεντρώσει 252 άμεσους εκθέτες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν ξένοι εκθέτες από χώρες, όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τουρκία, και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογιών στη χώρα, με τη συμμετοχή των δυναμικότερων brands της αγοράς. Η Έκθεση αναπτύσσεται σε 12.000 τμ. Η φετινή διοργάνωση συγκεντρώνει όλες τις νέες τάσεις και σχέδια σε κόσμημα και ρολόι, τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής κοσμήματος καθώς και καινούργιες προτάσεις παρουσίασης κοσμημάτων.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ξεκινά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκθεσιακό δίδυμο για τους κλάδους των τροφίμων – ποτών, της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, η Detrop Boutique και η Artozyma.

Η Detrop Boutique θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ελληνικά, μεσογειακά, πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, φέρνοντας τα σε επαφή με τους επαγγελματίες του χώρου και τους γευσιγνώστες της ελληνικής και διεθνούς γαστρονομίας.

Ειδικότερα, η Detrop Boutique έχει συγκεντρώσει 230 εκθέτες (επιχειρήσεις και βιομηχανίες τροφίμων από όλη την χώρα), μέγεθος αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την                                                                                                                                                                                                        προηγούμενη διοργάνωση και αναπτύσσεται σε τέσσερα περίπτερα (8,9,10 και 12). Στην έκθεση συμμετέχουν εννέα Περιφέρειες της χώρας, η Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης.

Σημαντικές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις της Detrop Boutique, οι οποίες έχουν θέμα “The pairing experience” και έχουν στόχο να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ανώτερης και βραβευμένης ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των προϊόντων που συμμετέχουν στην Έκθεση.

Απαρτίζονται από τέσσερα διαφορετικά events, εκ των οποίων το πρώτο και μεγαλύτερο είναι τα Food Bars στο περίπτερο 9. Το δεύτερο event είναι η ενότητα Cheese & Wine στο περίπτερο 8, η οποία φέτος εμπλουτίζεται και με συνοδευτικά προϊόντα. Το τρίτο event είναι η «Γωνιά των Εκθετών», ένα ευρετήριο στην είσοδο του περιπτέρου 10, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα συμμετέχοντα προϊόντα και οι παραγωγοί σε έναν φυσικό κατάλογο. Το δε τέταρτο event περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις από σεφ και ειδικούς για επίκαιρα θέματα της γαστρονομίας και των τροφίμων.

Την τελευταία μέρα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίας του Food Basket σε συνεργασία με το δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί ένα project του Thessaloniki Food Festival.

Ακόμα η Θεσσαλονίκη αναμένεται να γεμίσει με αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες, στα πλαίσια της 8ης  Artozyma, η οποία έχει προσελκύσει 86 άμεσους εκθέτες (αύξηση κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση) και 86 έμμεσους εκθέτες, συμμετοχές από το εξωτερικό (από Ρουμανία και Βουλγαρία), ενώ ο εκθεσιακός της χώρος έχει αυξηθεί κατά 55%. Η φετινή Artozyma φιλοξενεί ένα μεγάλο θεματικό αφιέρωμα στα προϊόντα χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, για vegan, δηλαδή όλα τα Free From… Η ενότητα των προϊόντων χωρίς γλουτένη αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ-Helexpo και της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης.

Η Artozyma φιλοξενεί παράλληλα ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του κλάδου της αρτοποιίας, που είναι οι εξής:

-Το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα αναδείξει για δεύτερη φορά την Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας, που αποστολή της θα έχει να αναδείξει έξω από τα σύνορα της χώρας μας τα αρτοποιήματα του ελληνικού παραδοσιακού φούρνου. Το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού διοργανώνεται από την GruppoFL σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και με την αρωγή της ΔΕΘ-Helexpo. Αξίζει να αναφερθεί η εκδήλωση της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιών για προϊόντα χωρίς γλουτένη.

-Το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ζαχαροπλαστικής, που είναι η κορυφαία εκδήλωση των ζαχαροπλαστών της χώρας, η οποία φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Artozyma. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την οργανωτική ευθύνη της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και με τη στήριξη της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ θα φιλοξενήσει και την γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

-H ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων με θέμα: «Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική – Παγωτό, Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές».

-Σεμινάρια με πολλά επίκαιρα ζητήματα όπως τα προζύμια ως λειτουργικός παράγοντας στην αρτοποιία και ο ρόλος τους στην διαμόρφωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, οι εναλλακτικές γλυκαντικές ύλες στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική αλεύρου, τα γλυκά και παγωτά ελεύθερα ζάχαρης κα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.