Ξενάγηση στους δρόμους του νερού σήμερα στη Θεσσαλονίκη

|
THESTIVAL TEAM

Μια πόλη με τα νώτα της στη θάλασσα. Ένα υδραγωγείο που τροφοδοτεί την πόλη. Ρέματα υπόγεια. Μοναχοί που κρατούν το κλειδί του νερού. “Τους υδροχόους έκοψον σωλήνας Χορτιάτου”. Ένας βράχος που αναβλύζει. Μια βάπτιση ενήλικα. Το πρώτο μπάνιο του μωρού. Ο γεροποταμός που «εστράφη εις τα οπίσω». Κρήνες και ρείθρα στις υδάτινες οδούς. Ο Ιησούς αγένειος πάνω σε ουράνιο τόξο. Μια Κρήνη, τσεσμέ – περσικά: τσεσμ, το μάτι. Το νερό, φως που αναβλύζει, πηγή της ζωής. Ένας μουφτής τιμά την ολιγόζωη εγγονή του. Ένα τσεσμέ που διασφαλίζει τον παράδεισο. Ένας άγιος που λογχίζεται στο λουτρό. Το βλέμμα της Αζιγιαντέ.

Με οδηγό τον ιστορικό ανθρωπολόγο και περφόρμερ Μάριο Χατζηπροκοπίου ακολουθούμε τους δρόμους του νερού ξεκινώντας από την Μονή Βλατάδων και φτάνοντας ως τα Λουτρά ο Παράδεισος και περνώντας από μονές, κρήνες, χαμάμ και τεμένη. Η πυκνή αφήγηση εστιάζει στην κομβική σημασία του ύδατος στις διαφορετικές θρησκείες και εποχές της πόλης, αλλά και στις πολιτισμικές πρακτικές των λουτρών ανά τους αιώνες.

Info:

Thessaloniki Walking Tours

Κυριακή 21 Ιανουαρίου, Ώρα: 10:30

Σημείο συνάντησης: Μονή Βλατάδων

Συμμετοχή 10 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.