Τιμήθηκαν 550 νέοι φοιτητές στο Πανόραμα

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη τίμησε και φέτος τους πρωταθλητές της Γνώσης, τους 550 νέους φοιτητές-δημότες του, που εισήλθαν στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές της χώρας.

Έντονες στιγμές συγκίνησης, περηφάνιας και ηθικής επιβράβευσης που θα μείνουν αξέχαστες στους εκατοντάδες θεατές που κυριολεκτικά πλημμύρισαν την αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» στο δημαρχείο στο Πανόραμα, σημάδεψαν την ξεχωριστή εκδήλωση.

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα, στη διάρκεια μιας σεμνής, αλλά συγκινησιακά φορτισμένης τελετής, που παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου έγινε η βράβευση της νέας γενιάς των ακαδημαϊκών του δήμου, μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό για την περιοχή. 

Το μήνυμα και τη σημαντικότητα της τελετής έδωσαν, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Αθηναγόρας Λουκατάρης, ιδρυτής και επικεφαλής της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ο «Φάρος του Κόσμου» που περιθάλπει και προσφέρει Γνώσεις στα άπορα παιδιά των Ρομά, και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ τις βραβεύσεις έκαναν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Γεράνης, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Συνεπήρε το ακροατήριο στην ομιλία του ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Αθηναγόρας Λουκατάρης με τον ευγενή και αισιόδοξο λόγο του. Αναφερόμενος στις «προκλήσεις της ψηφιακής εποχής στο εκπαιδευτικό σύστημα του 21ου αιώνα» σημείωσε  ότι το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να καταγράφει τις αλλαγές που αυτές επιφέρουν στην κοινωνία και ότι η διευκόλυνση της επικοινωνίας και η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας είναι αγαθά που προάγουν τον πολιτισμό βελτιώνοντας την επαφή και τη συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων. Επιπλέον τόνισε ότι «η εξοικείωση όλων των μαθητών με τις Νέες Τεχνολογίες είναι επιβεβλημένη και είναι ευθύνη της πολιτείας να μην εξαιρείται καμιά κοινωνική ομάδα από τη συμπόρευση» και κατέληξε: «Το σχολείο του μέλλοντος είναι μαθητοκεντρικό και συμπεριληπτικό και με γνώμονα το μαθησιακό προφίλ του κάθε μαθητή ξεχωριστά εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του και αυτές επιχειρεί να αναδείξει και να αναπτύξει χωρίς να ισοπεδώνει τη διαφορά, αλλά, αντιθέτως, την αναδεικνύει για τον εμπλουτισμό του συνόλου».  

Καλωσορίζοντας από την μεριά του, τους επιτυχόντες στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοεισαχθέντες φοιτητές από όλες τις δημοτικές ενότητες, ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη  τίμησε τις νέες και τους νέους του που πέτυχαν την εισαγωγή τους στις ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας, μετά από ένα μακρύ μαραθώνιο έντονης προσπάθειας και πνευματικού μόχθου σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Είστε η ελπίδα μας για το μέλλον, οι πρωταθλητές της Γνώσης, η ακαδημαϊκή γενιά που θα χτίσει το νέο σύγχρονο προφίλ του ελληνικού πανεπιστημίου, μαζί με μια εξαίρετη νέα γενιά επιστημόνων καθηγητών. Αποτελείτε το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, τη νέα γενιά των Ελεύθερων και Δημιουργικών Ελληνόπουλων που πηγαίνει κόντρα στην οικονομική κρίση που δηλώνει πανέτοιμη, έχει σθένος, παλεύει για μια καλύτερη ζωή και δηλώνει αισιόδοξη. Είναι βέβαιο ότι η ζωή θα ανταμείψει τους κόπους σας γιατί καμιά κρίση δεν κρατάει για πάντα. Ωστόσο ότι και αν κάνετε με τη ζωή σας και το μέλλον σας, να μην ξεχνάτε τις ρίζες σας. Να θυμάστε πάντοτε τους δασκάλους σας και να τιμάτε τους γονείς σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας. Σήμερα μοιράζονται τη δική σας επιτυχία και τα πρόσωπά τους είναι εξίσου λαμπερά με τα δικά σας» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους σας. Εμείς από τη μεριά μας, ο δήμος μας, όπως έχουμε υποχρέωση και ηθικό καθήκον επιβραβεύουμε την προσπάθεια αυτή, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα για την αναγκαιότητα της επένδυσης στην παιδεία, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση» και κατέληξε απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες που διακρίθηκαν: «Εύχομαι σε όλους να έχετε μια σπουδαία πορεία στη ζωή σας. Να γίνετε καλοί άνθρωποι σαν τους γονείς σας και εξαίρετοι επιστήμονες. Να έχετε μια καλή χρονιά, αλλά και μια καλή ζωή γεμάτη πραγματοποιημένα όνειρα και επιτυχίες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας, Ελένη Γιαννούδη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των νέων ακαδημαϊκών, τις οποίες έκαναν μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής, Δημήτρης Μάρδας, οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατέρας Εμμανουήλ, ο  πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, Απόστολος Αντωνούδης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ’ ΣΣ, Δημήτριου Μπίκου συνταγματάρχης Νικήτας Μαρκαντές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σε όλους τους νέους φοιτητές που προέρχονται και από τις τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου δόθηκε αναμνηστικός πάπυρος. Κάθε στιγμή στην τελετή συνοδευόταν από το θερμό και αβίαστο χειροκρότημα του κοινού,  ενώ ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε στη διάρκεια της ειδικής βράβευσης των ομάδων Χειροσφαίρισης (Χάντμπολ) Αγοριών και Κοριτσιών του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας (Κωνσταντινουπολίτικα) και του άξιου καθηγητή-προπονητού τους, Μιχάλη Αντωνιάδη που κατέκτησαν αντίστοιχα την 1η και την 3η θέση στο περσινό Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Τη διάκριση παρέλαβε συγκινημένος ο κ. Αντωνιάδης και εκ μέρους των μαθητών που απουσίαζαν από την εκδήλωση λόγω της σχολικής εκδρομής της Γ’ Λυκείου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.