Μια γιορτή για τον τρύγο στήθηκε στον αστικό αμπελώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η εποχή για τον τρύγο των ερυθρών ποικιλιών έφτασε και ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε  μία γιορτή με χορό, τραγούδι και δωρεάν κρασί, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Μικροί και μεγάλοι βρήκαν την ευκαιρία να μαζέψουν σταφύλια και να συμμετέχουν στον τρύγο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά.

“Kάνουμε αυτή την τελετή για να υπογραμμίσουμε πιο πολύ για να υπογραμμίσουμε τον ρόλο που παίζουν οι αστικές αναπλάσεις. Προσπαθούμε σε κάθε γειτονιά που έχει αυτή τη δυνατότητα, που έχει κάποιο ανοιχτό χώρο να κάνουμε κάποια καλλιέργεια, κάποιο αμπέλι, κάποιο λαχανόκηπο ο οποίος θα παραδίδεται στη γειτονιά. Εάν αυτό τον αμπελώνα και τον λαχανόκηπο δεν τον αγκαλιάσετε θα ξεραθεί”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς δήλωσε: “Γίνεται σήμερα αυτή η δραστηριότητα που ουσιαστικά έχει να κάνει με τον τρύγο, αλλά γίνεται και μια γιορτή για να σηματοδοτήσουμε ότι η συμμετοχή της γειτονιάς είναι πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική. Αυτή η προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης έχει πετύχει, νομίζω πλέον ότι μπορούμε να μιλάμε βάσιμα ότι οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον χώρο είτε σε ό,τι αφορά τον αμπελώνα είτε σε ότι αφορά τον οπωρώνα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργεί ο καθένας μόνος του. Δημιουργείται μια νέα συλλογικότητα και νομίζω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να επεκτείνουμε τέτοιες δραστηριότητες. Αυτή η δραστηριότητα και κυρίως ο αμπελώνας είναι η μοναδική που περίπτωση που γίνεται σε εθνικό επίπεδο”.

“Eίμαι περήφανος γιατί έχω αυτόν τον αστικό αμπελώνα και τον αστικό λαχανόκηπο. Αυτό εδώ έγινε με το μεράκι κάποιων ανθρώπων, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ότι ωραιότερο υπάρχει στη περιοχή, το “αγκαλιάζει” η γειτονιά και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι πιλοτικό, για να ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις γειτονιές της πόλης, όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Είναι επισκέψιμος όλο τον χρόνο και ο κόσμος το “αγκαλιάζει”. Το κρασί δεν το πουλάμε, δίνεται δωρεάν”, ανέφερε ο Κώστας Τσιαπακίδης, πρόεδρος Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε το 2013, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις, με δυο λευκές και δυο ερυθρές ποικιλίες, στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν το μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ο δήμος, το εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται, με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης να διαθέτει ήδη το δικό της κρασί, με την επωνυμία «Γοργόνα», η διάθεση του οποίου προορίζεται για φιλανθρωπικές δράσεις.



Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.