Περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες από 31 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν σήμερα στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δημιούργησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και θα αξιολογηθούν και από κριτική επιτροπή.

Οι μικροί επιχειρηματίες από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Λάρισας, Κοζάνης, Λευκάδας και της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τη δουλειά τους.

Οι λιλιπούτειοι start-uppers της Βόρειας Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει από πατέντες, περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμογές για κινητά μέχρι κατασκευές και διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Άλλες μαθητικές επιχειρήσεις αξιοποιούν με καινοτόμο τρόπο παραδοσιακά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία. Tα παιδιά πωλούν τα προϊόντα τους και διαθέτουν τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Τις εντυπώσεις έχουν κλέψει μέχρι στιγμής η εφαρμογή ''Earthly'' από μαθητές του κολλεγίου ''Ανατόλια'', η οποία συνδυάζει social media, περιβάλλον και παιχνίδι, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι και η προσπάθεια μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών οι οποίοι μετατρέπουν οποιοδήποτε απλό ποδήλατο και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό.

Η Εμπορική Έκθεση αποτελεί την κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκινά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ομάδες μαθητών, 15 έως 17 ετών, σκέφτονται μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και για να την υλοποιήσουν συστήνουν τη δική τους μαθητική εταιρία, τη δική τους «Εικονική Επιχείρηση». Εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο, κάνουν έρευνα αγοράς, εκδίδουν μετοχές, αναζητούν χορηγούς και καταφέρνουν –με πολύ σκληρή δουλειά- μέσα σε λίγους μήνες, να έχουν στα χέρια τους ένα αληθινό προϊόν. Αρωγοί σε κάθε βήμα τους είναι οι καθηγητές που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, αλλά και οι εθελοντές-επιχειρηματικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με το ΣΕΝ/JA Greece.

Η κριτική επιτροπή αξιολογεί όλα τα περίπτερα στις Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας (πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017) και Θεσσαλονίκης και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει βραβεία και επαίνους, όπως «Πιο Καινοτόμο Προϊόν», «Καλύτερο Περίπτερο» κ.ο.κ. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα καταθέσουν στο ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια, θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις, θα διαγωνισθούν για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Δείτε το υλικό του Thestival: